MATCH
READY REF

LAW 12 · Fouls and Misconduct · 2026/27

A goalkeeper is in control of the ball which is between his/her hand and the ground. Is another player allowed to play the ball at this moment?

See Decision

THE DECISION

Yes, but only a team-mate. A goalkeeper cannot be challenged by an opponent when in control of the ball with the hand(s). The sanction depends on whether the challenge is careless, reckless or excessive force.

Read official Law 12 ↗